Posouzení zajištění radiační ochrany v DIAMO, státní podnik - Šimáčková, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Závažnost možných následků ozáření, možného ohrožení zdraví člověka a kontaminace životního prostředí radionuklidy vyžaduje zajištění radiační ochrany od počátku jakékoli činnosti, kde se nakládá s radioaktivními látkami. Jednou takovou oblastí je i uranový průmysl, kde má důležité postavení DIAMO, státní podnik, který se zabývá těžbou a úpravou uranu, zahlazováním následků hornické činnosti, sanací a likvidací. Poznatky z oblasti uranového průmyslu jsou získány především formou rešerše odborných informačních zdrojů. V teoretické části práce jsou uvedena historická fakta o vzniku a vývoji organizace DIAMO, státní podnik, o prováděných činnostech a ovlivňování životního prostředí. Dále jsou zde zpracovány informace týkající se radiační ochrany, její historie, principů a opatření. Na základě provedených analýz a výsledků měření je posouzena úroveň zajištění radiační ochrany v DIAMO, státní podnik. Porovnáním analýzy současných platných právních předpisů s analýzou bezpečnostní dokumentace zpracované v DIAMO, státní podnik, je zhodnoceno naplnění požadavků právních norem. V oblastech dotčených uranovým průmyslem (Příbram, Stráž pod Ralskem, Mydlovary) je provedeno měření příkonu dávkového ekvivalentu záření gama. Na vybraných místech jsou odebrány vzorky vod a zemin ke stanovení koncentrací radionuklidů. Výsledky výzkumu jsou porovnány s výsledky měření z jiných zdrojů. V závěru je možné konstatovat, že výsledky provedeného výzkumu jsou srovnatelné s výsledky podobných výzkumů prováděných v jiných státech.
Assesment of radiation protection in DIAMO, state enterprise
Keywords: radiační ochrana; uranový průmysl; záření; radionuklidy; příkon dávkového ekvivalentu; DIAMO; s. p.; radiation protection; uranium industry; radiation; radionuclides; dose equivalent power consupmtion; DIAMO; state enterprise