Srovnání péče o děti do tří let věku v různých typech zařízení z hlediska hygienických podmínek - Nováková, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou srovnání institucí, které poskytují péči o děti do věku tří let. V teoretické části jsou shrnuty požadavky na jednotlivé typy zařízení péče o děti. Jsou zde zahrnuty hygienické požadavky na prostory a provoz, stravování, počet dětí a pečujících osob. V porovnání jsou zahrnuty mateřské školy, dětské skupiny, lesní mateřské školy, zařízení poskytující péči o dítě do 3 let věku v denním režimu, živnosti péče o dítě do tří let věku a hlídací koutky pro děti. Cílem práce bylo udělat srovnání z hlediska hygienický požadavků na prostory a provoz jednotlivých typů zařízení. Dále také zhodnocení rizik ve stravování a porovnání vzdělávacích činností. Výzkumné otázky se týkaly hygienických požadavků na prostory a provoz, rizik ve stravování a rozdílů ve vzdělávací činnosti. V praktické části byl použit kvalitativní výzkum pomocí polostrukturovaného rozhovoru s pečujícími osobami v zařízení péče o děti a vlastního pozorování dané instituce. Výzkumný soubor se skládal z pěti zařízení péče o děti v Jihočeském kraji - jedna mateřská škola, jedna lesní mateřská škola, jeden hlídací koutek a dvě dětské skupiny.
Comparison of care for children up to three years of age in different types of facilities in terms of hygienic conditions
Keywords: Mateřská škola; dětská skupina; lesní mateřská škola; hlídací koutek; živnost péče o dítě do tří let věku; zařízení poskytující péči o dítě do tří let věku v denním režimu; hygienické požadavky; stravování; vzdělávání; Kindergarten; children's group; forest kindergarten; children's corner; trade of care for children up to three years of age; facility providing care for children up to three years of age in a daily regime; hygienic requirements; eating; education