Hodnocení finančního zdraví města - Hlasová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce je zhodnotit finanční zdraví města. K tomuto účelu se hodí metody finanční analýzy, které jsou tradičně používány k hodnocení finanční situace podnikatelských subjektů. Byl navržen systém poměrových ukazatelů vhodný k hodnocení finančního zdraví obcí. Obsahuje 10 ukazatelů. 4 poměrové ukazatele byly převzaty ze soustavy informativních a monitorujících ukazatelů (SIMU), kterou v rámci monitoringu hospodaření obcí sleduje Ministerstvo financí ČR, a obsahují mimo jiné i zástupce klasických poměrových ukazatelů zadluženosti a likvidity. Další zařazené ukazatele jsou zejména speciální, zaměřené na rozpočtové hospodaření obcí. Následně byla zvolena skupina 10ti srovnatelných měst. Pro tento vybraný vzorek vč. zkoumaného města byla soustava ukazatelů vypočítána. Byla použita všechna data dostupná prostřednictvím aplikace ARISweb a ÚFIS, tj. výkazy za období 2001 ? 2012. Ukazatele byly vypočítány za každý rok a agregovány prostřednictvím váženého průměru. K zhodnocení agregovaných výsledků byla využita bodovací metoda, tj. jedna z matematicko-statistických metod používaných pro analýzu soustav ukazatelů. Jejím prostřednictvím byly průměrné hodnoty ukazatelů soustavy pro jednotlivá města transformovány a syntetizovány do jednoho ukazatele, přitom důležitost jednotlivých ukazatelů byla vyjádřena opět váhami. Tímto způsobem se podařilo zjistit úroveň každého města ve výběrovém soboru.
Evaluation of financial health of a city
Keywords: Obec; finanční zdraví; finanční analýza; Municipality; financial health; financial analysis