Tolerance tilápie nilské vůči dusitanům - Brož, Pavel (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této diplomové práce bylo posoudit vliv zvýšené koncentrace dusitanů na tilápii nilskou (Oreochromis niloticus) při rozdílných koncentracích chloridů. Dospělé tilápie byly vystaveny po dobu 14 dnů dusitanům v koncentraci 3 mg.l?1 NO2? (tj. koncentrace se běžně vyskytují v recirkulačních systémech). Po 14 dnech byly pokusné ryby rozděleny do 4 skupin, které se lišily koncentacemi dusitanů a chloridů. Tyto skupiny ryb byly drženy v dozdílných podmínkách po následujících sedm dní. Použitím standardních klinických postupů byly stanoveny následující hematologické biochemické parametry krve ryb: RBC, WBC, Hb, PCV, MetHb, MCV, MCH, MCHC, NO2-, GLU, Ca, Mg, TP, NH3. Koncentrace testovaných dusitanů nebyla dostatečně vysoká, aby způsobila silné rozdíly parametrů. Pouze některé z nich (Hb, MetHb, MCHC) byly statisticky významné.
Tolerance of Nile tilapia to nitrites
Keywords: Krev ryb; hematologické hodnoty; biochemické hodnoty; tilápie nilská; dusitany; chloridy.; Fish blood; haematological values; biochemical values; Nile tilapia; nitrite; chloride.