Dopad úpravy území bývalého tankodromu na jeho ekosystémové služby - Pačka, Jiří (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce byla zaměřena na zhodnocení ekologické hodnoty a hodnoty poskytovaných ekologických služeb území bývalého tankodromu ve Čtyřech Dvorech v Českých Budějovicích. Byly využity expertní metody BVM (bodové hodnocení biotopů) a metody náhradních nákladů (nákladů na technologickou náhradu ekosystémové funkce) podle Seják a kol. (2003, 2010). Byly hodnoceny čtyři ekosystémové služby: klimatizační (evapotranspirace), malý vodní cyklus, produkce kyslíku a podpora biodiverzity. Pro porovnání byla odhadnuta tržní hodnota území a rekreační hodnota dotazníkovou (CVM) metodou. Současná tržní hodnota byla odhadnuta na 837 milionů Kč, což bylo 12x více než ekologická hodnota podle BVM metody. Většinu území 57 % tvoří biotop XK4 Pionýrská dřevinná vegetace nekultivovaných antropogeních ploch s bodovou hodnotou 13 bodu na m2. Jako nejcennější biotop byl určen V2.2 Periodické stojaté vody s bodovou hodnotou 44 bodu na m2, zajímající 1.5 % sledovaného území. Hodnota ekosystémových služeb byla odhadnuta na 1 372 milionů Kč za rok. Realizace všech plánovaných stavebních úprav na sledované ploše by snížil ekologickou hodnotu podle BVM metody o 19,5 milinů Kč a hodnotu výše zmínených čtyř ekosystémových služeb o 459 milionů Kč za rok.
Impact of the adjustment of the area of former tank training area on its ecosystem services
Keywords: ekosystémové služby; hodnocení biotopů; střevlíci; metoda BVM; preferenční dotazníková metoda; ecosystem services; habitat assessment; Carabidae; method BVM; preferential questionnaire method