Akumulácia a toxicita selénu v riasach druhu Scenedesmus quadricauda - Umysová, Dáša (Jihočeská univerzita, 2011)
Vyselektovali sme tri kmene zelenej riasy Scenedesmus quadricauda rezistentné voči vysokým koncentráciám anorganického selénu v médiu. Sledovali sme rastové krivky divokého kmeňa a Se-rezistentných kmeňov v prítomnosti seleničitanu (Na2SO3), selenanu (Na2SO4) a oboch foriem selénu v médiu. Kmeň SeIV je rezistentný voči vysokým koncentráciám seleničitanu v médiu, avšak selenan na neho pôsobí rovnako toxicky ako na divoký typ. Kmeň SeVI je rezistentný voči selenanu, ale citlivý na prítomnosť seleničitanu v médiu. Z týchto výsledkov vyplýva, že kmeň rezistentný voči jednej forme selénu ( napr. seleničitanu) nemusí byť rezistentný voči inej forme selénu (napr. selenanu) v médiu. Preto sme vyselektovali kmeň SeIV+VI, ktorý je rezistentný voči obom formám selénu. Zistili sme, že dávka aj chemická forma selénu sú rozhodujúcimi faktormi ovplyvňujúcimi odpoveď buniek. Táto práca sa zaoberá vyhodnotením pokusov s vyselektovanými kmeňmi (aktivita TR, množstvo selénu a selenometionínu, vplyv nedostatku síry v živnom roztoku).
Bioaccumulation and toxicity of selenium compounds in the green alga Scenedesmus quadricauda
Keywords: Scenedesmus quadricauda; selén; seleničitan; selenan; TR; Scenedesmus quadricauda; selenium; selenite; selenate; TR