Imigranti očima vietnamských migrantů - Hánová, Romana (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá postojem Vietnamců k uprchlické krizi. Na začátku práce vysvětluje základní pojmy, jako jsou migrace a imigrace a věnuje se historii migrace, členění migrace a jejím příčinám. Dále se také zaobírá dopady na cílovou zemi a sociální prací s migranty a uprchlíky. V praktické části bakalářské práce je proveden kvalitativní výzkum mezi skupinou Vietnamců na Železnorudsku. Je použita metoda trsů. Bakalářská práce ukazuje, jak vnímají Vietnamci uprchlickou krizi. Zda jsou pro příjímání migrantů, kde vidí hlavní problémy v integraci muslimů a kde jsou problémy v řešení uprchlické krize. Bakalářská práce také zkoumá, jak Vietnamci vnímají postoj Čechů k uprchlické krizi, informovanost médií a existenci protimuslimských skupin. Částečně se bakalářská práce zabývá začleněním Vietnamských obyvatel na český pracovní trh a důvody, proč se rozhodli k migraci právě do České republiky. Součástí bakalářské práce je kapitola diskuse výsledků, ve které jsou vyjmenovány hlavní otázky do diskuse a ve které se práce zaměřuje na klíčové oblasti, které by měly být zkoumány v souvislosti s tématem: "migrační krize". Jsou v ní také bodově vyjmenovány hlavní závěry z výzkumného šetření. Práce se snaží odhalit rozdíly mezi vnímáním uprchlické krize vietnamskou menšinou a obyvateli České republiky a zjišťuje názory samotných migrantů na migranty z muslimských zemí. Cílem bakalářské práce je zhodnocení vnímání uprchlické krize vietnamskou komunitou.
Immigrants Through the Eyes of Vietnamese Migrants
Keywords: migrace; migrační krize; migrace muslimů; vietnamští migranti; muslimští migranti; Migration; Migration Crisis; Migration of Muslims; Vietnamese Migrants; Muslim Migrants