Vliv vybraných vlivů na užitkovost masných stád skotu - Witzany, Jiří (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce bylo vyhodnotit vybrané vlivy na úroveň užitkovosti u plemen Aberdeen Angus, Charolais, Limousine a Masný Simentál, která byla chována na jihu Čech. Sledován byl vliv plemene na průměrné živé hmotnosti telat v různých dnech stáří, dále vliv pořadí a měsíce otelení, vliv relativní plemenné hodnoty otce, závislost průměrného věku plemenice na důvodu vyřazení a vliv zatížení pastvy na přírůstek hmotnosti sledovaných plemen.
Influence of chosen effects on efficiency of beef breeds
Keywords: užitkovost; mastné plemeno; plemenná hodnota; zatížení pastvy; efficiency; beef breed; breeding value; stocking rate of a pasture