Vliv inkubačních podmínek na délku vývoje vybraného druhu strašilky - Šišková, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce bylo porovnat délky inkubace v osmi typech líhní a vyhodnotit, zda rozdílné typy substrátu (s odlišnou schopností zadržovat vlhkost) mají vliv na rychlost líhnutí vybraného druhu strašilky. Pro experiment byl použit druh Ramulus sp. Výběr této strašilky byl podmíněn relativně krátkou inkubační dobou, nenáročností a její snadnou dostupností. Líhně byly uloženy v pokojových podmínkách a pravidelně vlhčeny. K měření vlhkosti a teploty byl použit datalloger. Nejkratší inkubační doba 46 dnů byla zjištěna v líhni ''vodní lázeň'' s průměrnou relativní vlhkostí 100%. Nejdelší inkubační dobu 56,5 dne vykazovala líheň ''kompost s pískem'' s průměrnou relativní vlhkostí 70,9%. Výsledky této práce by mohly pomoci chovatelům této skupiny hmyzu ke snadnějším a zejména efektivnějším odchovům.
The influence of incubation conditions on the evolution length of the selected Phasmatodea species
Keywords: inkubační doba; líheň; Ramulus sp.; vlhkost; incubation period; incubator; Ramulus sp.; humidity