Současná armáda České republiky z pohledu gender - Šujanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce ,,Současná armáda České republiky? se zabývá problematikou genderu v armádě České republiky. Cílem práce je zjistit, zda jsou podmínky v pracovním procesu pro ženy a muže v prostředí Armády České republiky shodné. Dále také zjistit, jak je žena vnímána jako vojákyně v Armádě České republiky svými kolegy a kolegyněmi, nadřízenými a podřízenými. Teoretická část je rozdělena na 3 hlavní kapitoly a to gender a rodinná politika, gender, rodové stereotypy a trh práce. Zde se zaměřuji na pojem feminismu, gender, věnuji zde pozornost odlišnostem vztahů mužů a žen v profesní segregaci, genderu mainstermingu a stereotypům genderových rolí. V druhé kapitole teoretické části věnuji pozornost uplatňování genderu v Armádě České republiky. Vycházím zde především z právní úpravy k prosazování rovnosti mužů a žen. Dále zde věnuji pozornost psychologickému a fyziologickému hledisku služby mužů a žen v Armádě České republiky. Závěr kapitoly je věnován zastoupení žen dle hodností. Praktická část bakalářské práce je provedena kvantitativní průzkumem pomocí techniky dotazníku.
The current Army of the Czech Republic from the perspective of gender
Keywords: Gender; feminismus; vztah mužů a žen v profesní segregaci; gender a rodinná politika; gender mainstreaming; stereotyp genderových rolí; žena a muž na trhu práce; právní úprava; psychologické a fyziologické hledisko služby mužů a žen v Armádě České republiky; kvantitativní průzkum; dotazník.; Gender; feminism; relations of men and women in profession segregation; gender mainstreaming; stereotypes gender roles; men and women on the labor market; legislation; psychological and physiological aspect of service men and women in the Armed forces of Czech Republic; quantitative prospecting; questionnaire.