Analýza věku běžců na lyžích na MS a OH v klasickém lyžování v letech 1970 - 2007\\ - Jonáková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se zaměřuje na vyhodnocení věkové struktury závodníků v běhu na lyžích na MS a OH v klasickém lyžování. Práce má ukázat, jestli lze určit věk sportovců jako jeden z faktorů úspěchu, jaká je optimální věková hranice a jak se tato věková hranice v průběhu času mění nebo popř. jestli zůstává stejná. Po prostudování dostupné literatury a vyhledávání dat na internetu došlo k vyhodnocení výsledků v programu Excel, vytvoření grafů a sepsání závěrečné zprávy. Z výsledků vyplývá: průměrný věk ve většině disciplín se pohybuje v rozmezí od 24 do 36 let, spíše se snižuje, nejvýrazněji v disciplíně žen - běh na lyžích na 5 km, jak na MS, tak na OH. Věk klesá v disciplínách na kratší vzdálenosti a stoupá nebo převažuje o něco vyšší věk v disciplínách na delší vzdálenosti. Celkový aritmetický průměr věku vrcholné výkonnosti v běhu na lyžích na MS a ZOH v letech 1970 - 2007 je 27,99 let. Aritmetický průměr věku vítězů na MS je 27,75 let. Aritmetický průměr věku vítězů na ZOH v daném období je 28,33 let. Průměrný věk žen je 27,78 let, průměrný věk mužů je 28,19 let.
Age Analysis of Cross-country Skiing Racers Who Participated in World Championship and Olympic Games in Years 1970-2007.\\
Keywords: běh na lyžích; věk; mistrovství světa; zimní olympijské hry; Cross-country skiing; age; World Championship; Winter Olympic Games