Vlakové nádraží - Petrášová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Teoretická část této práce se týká přítomnosti a pojetí technicistního prvku v dřívějším i současném českém malířství. Blíže zkoumá toto téma v díle nejvýraznějších současných výtvamých umělců a dotýká se i fenoménu graffiti a jeho vlivu na současnou uměleckou tvorbu. Dále vysvětluje můj záměr a technický postup při práci na praktické části diplomové práce - cyklu šesti tematických maleb.
Railway Station
Keywords: malba; malíři; malířství; moderní malířství; české malířství; výtvarné umění; nádraží; vlaky; doprava; technika; vynálezy; civilizace; velkoměsta; graffiti; street art; 20. stol.; 21. stol.; painting; painters; art; modern painting; Czech painting; railway station; trains; traffic; technics; technical inventions; civilization; cities; graffiti; street art; 20th century; 21st century