Přístup zdravotnických a sociálních pracovníků ke klientům s psychiatrickým onemocněním - Zemanová, Anna (Jihočeská univerzita, 2009)
V současné době se zvyšuje počet lidí s psychiatrickým onemocněním, tento nárůst má nejen ekonomické, ale i společenské důsledky. Společnost mívá stále předsudky vůči duševně nemocným, dochází tak k stigmatizaci duševně nemocných. Stigmatizaci lze předcházet osvětou a informovaností jak široké veřejnosti, tak i pracovníků, kteří přicházejí do kontaktu s duševně nemocnými. Zdravotničtí a sociální pracovníci by měli znát nejen základní projevy duševní poruchy, ale také hlavní zásady komunikace a jednání s klienty s konkrétním duševním onemocněním, neboť jedině tak lze dosáhnout kvalitní spolupráce a vytvořit prostředí důvěry. Cílem práce je zjistit, jaký přístup mají zdravotničtí a sociální pracovníci ke klientům s psychiatrickým onemocněním. Ke zjištění výsledků bylo provedeno 25 rozhovorů se zdravotnickými a sociálními pracovníky, kteří se přímo nespecializují na práci s duševně nemocnými. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že zdravotničtí a sociální pracovníci umí vymezit, co vše může pojem duševní nemoc zahrnovat, orientují se v problematice stigmatizace a znají hlavní projevy konkrétních duševních poruch a základní zásady přístupu. Z výzkumu lze stanovit 2 hypotézy: 1. Zdravotničtí a sociální pracovníci respektují klienty s duševním onemocněním a přistupují k nim s ohledem na projevy jejich nemoci. 2. Zdravotničtí a sociální pracovníci znají specifika a zvláštnosti přístupu ke klientům s konkrétním duševním onemocněním. Diplomová práce bude využita jako zpětná vazba pro zdravotnické pracovníky.
Approach of health and social workers to clients with psychiatric disorders
Keywords: Duševní porucha; klient; stigmatizace; přístup; komunikace.; Psychiatric disorders; client; sigmatization; approach; communication.