Proces rozhodování v etickém kontextu jako výchovný úkol u žáků 8. a 9. tříd - Razimová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce představuje proces rozhodování v etickém kontextu jako úkol výchovy a zohledňuje při tom především žáky 8. a 9. tříd. Dílčí otázky, na které se práce postupně soustředí při sledování hlavního cíle, můžeme formulovat takto: Jakým způsobem je pubescent schopen uvažovat o možnostech svého jednání a co může jeho uvažování ovlivňovat? Jakým způsobem mu v tom můžeme jako vychovatelé pomoci? Do jaké míry je naše konkrétní rozhodování opravdu svobodné? Existují nějaká pravidla, která je nutné při rozhodování dodržovat? Jaké problémy při rozhodování vyvstávají v současném "kompetenčním přístupu" ve vzdělávání? Na základě shrnutí poznatků z vývojové oblasti, filosofie výchovy a etiky dochází práce k závěru neudržitelnosti současného vzdělávacího systému, zejména v oblastech mravních hodnot a postojů.
The Process of Decion-making in Ethical Context As an Educational Task with Pupils of 8th and 9th Classes
Keywords: mravní rozhodování; svoboda; odpovědnost; filosofie výchovy; etická výchova; kompetence; moral decision; independence; responsibility; philosophy of education; ethics; competence