ŽIDOVSKÁ TÉMATIKA VE VYBRANÝCH DÍLECH ČESKÉ A SLOVENSKÉ LITERATURY 50. LET 20. STOLETÍ (FRÝD N., OTČENÁŠEK J., JAŠÍK R.) - Navrátilová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem dané bakalářské práce je beletristické zachycení židovské otázky v 50. letech 20. století v české a slovenské literatuře, na základě typologické komparace románu Norberta Frýda Krabice živých, novely Jana Otčenáška Romeo, Julie a tma a románu Rudolfa Jašíka Námestie svätej Alžbety. Teoretická část práce přihlédne k dobovému kulturnímu kontextu a zároveň načrtne život a tvorbu vybraných autorů. Jádrem práce bude srovnání interpretací zvolených děl z rozmanitých hledisek (kompoziční výstavba, postavy, motiv a jazyk).
The Jewish theme in representative works of Czech and Slovak literature of 1950s (Frýd N., Otčenášek J., Jašík R.)
Keywords: židovská otázka; 50. léta 20. století; česká a slovenská literatura; Norbert Frýd; Jan Otčenášek; Rudolf Jašík; román Krabice živých; novela Romeo; Julie a tma; román Námestie svätej Alžbety; 2. vlna válečné prózy; Jewish question; 50´s of 20th century; Czechoslovakian literature; Norbert Frýd; Jan Otčenášek; Rudolf Jašík; A Box of Lives; Romeo; Juliet and Darkness; St. Elizabeth Square; the second wave of war prose