Motiv smrti ve vybraných románech Michaela Cunninghama - Kouklíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zaměřuje na vyjádření motivu smrti ve vybraných dílech amerického spisovatele Michaela Cunninghama (Vzorové dny, Sněhová královna, Tělo a krev, Domov na konci světa), snaží se jej vystopovat nejen ve vyprávěních jako takových, ale i v jednání jednotlivých postav. V uvedených románech prozkoumává jejich postoje ke smrti samotné, odpovědi a reakce na ni. Mapuje, jak je pojímána a prožívána (ne)existence tohoto "abstrakta" skrze různé pohledy, jakým způsobem se uplatňuje v konkrétní příběhové linii a kterou z rozmanitých podob si v ní přisvojuje, např. v přeneseném pojetí nebo v protikladu k opačné, ne však rozlučitelné entitě: životu.
The Death Motif in Selected Novels of Michael Cunningham
Keywords: americká literatura; Michael Cunningham; motiv smrti; současný román; Walt Whitman; psychologie; existencialismus; American literature; Michael Cunningham; death motif; contemporary novel; Walt Whitman; psychology; existentialism