Tomášův komentář k Etice Nikomachově - Moučková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce pojednává o aristotelsko- tomistickém etickém systému. Zabývá se hlavně rozdíly v pojetí blaženosti, dobra a s nimi souvisejícími tématy, jako je nauka o ctnostech. Důraz je kladen na pochopení a zpracování rozdílnosti pojetí těchto etických témat u Aristotela a následně u sv. Tomáše Akvinského. Nejprve práce předkládá charakteristiku hlavních témat v Etice Nikomachově, poté nastiňuje témata a myšlenky sv. Tomáše Akvinského v jeho Komentáři, s důrazem na odlišnosti od Aristotelovy nauky. První tři kapitoly jsou tedy spíše popisnou částí, kde práce vychází z primárních i sekundárních textů. Čtvrtá kapitola je pak stěžejní část práce, praktická část, kde jsou shrnuty Tomášovy teze a myšlenky, které se týkají blaženosti, dobra a štěstí a které představuje ve svém nikým nepřekonaném Komentáři k Aristotelově Etice Nikomachově.
The Thomas commentary on the Nicomachean Ethics
Keywords: Tomáš Akvinský; Aristoteles; etika; antická filosofie; středověká filosofie; blaženost; dobro; ctnost; polis; kardinální ctnosti; filosofické spisy: Etika Nikomachova; Politika; Komentář sv. Tomáše k Etice Nikomachově.; Thomas Aquinas; Aristotle; ethics; ancient philosophy; medieval philosophy; beatitude; good; virtue; polis; cardinal virtue; philosophical documents: Nicomachean ethics; Politics; Thomas?s Commentary on the Ethics.