"Jen, kde pevné vůle není, jest nedostatek, prostředky jsou všekde." - Vovsová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu chovného programu Roberta Hildprandta na velkostatku Blatná v období Československé republiky. Časový rozsah je ovlivněn charakterem pramenů, které obsahují informace z let 1922-1930, popřípadě 1907-1935. Mezi hlavní zdroje patří evidenční prameny, zejména plemenné knihy, zkoušky dojivosti, matriky telat nebo plemenné rejstříky, a dochovaná korespondence velkostatku. Na základě pramenů je charakterizován chov černostrakatého nížinného skotu, kontrola užitkovosti a výsledky chovného programu. Vývoj chovného stáda na velkostatku Blatná je porovnán jak s obecnými pravidly chovu v období Československa, tak i s dalším vývinem odlišných plemen a jinými regiony. Na základě plemenných knih je také vypracován historicko-antropologický rozbor jmen a popisů jednotlivých zvířat.
"Only, where there is no strong will, there is a lack, resources are everywhere."
Keywords: zemědělství; chov skotu; chovný program; plemenitba; kontrola užitkovosti; velkostatek Blatná; Robert Hildprandt; agriculture; cattle breeding; breeding program; breeding; performance testing; estate Blatná; Robert Hildprandt