Francouzská a česká terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast: "Bezpečnost potravin". - Topinková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá francouzskou a českou terminologií evropských legislativních textů zaměřených na oblast "Bezpečnost potravin". Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První část, teoretická, obsahuje několik kapitol, ve kterých se postupně zabývá základními překladatelskými postupy a důležitými pojmy pro mou bakalářskou práci. Dále představuje program ParaConc, který je pro zpracování tohoto tématu naprosto nezbytný, zjednodušeně popisuje práci s vybranými legislativními texty a vznik korpusu. Druhá část, praktická, je zaměřená na práci s korpusem, výběr klíčových slov, kolokací, vyhledání jejich překladů a hlavně zkoumání adekvátnosti jednotlivých překladů.
French and Czech terminology in European legislative texts from the domain: Food safety.
Keywords: Bezpečnost; potravina; korpus; překlad; terminologie.; Safety; food; corpus; translation; terminology.