Výchova a vývoj dítěte v neúplné rodině - Štěpánková, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se v teoretické části zabývá charakteristikou rodiny, jejím vývojem, typy a funkcemi, výchovou v rodině, výchovnými metodami a vlivem rodinné výchovy na vývoj dítěte. V posledních letech často zaznamenáváme rozpady a nestabilitu partnerských vztahů, které dítě ovlivňuje. Příkladem jsou poruchy základních funkcí rodiny, rozpad rodiny a důsledky pro dítě. V praktické části se autor formou rozhovoru zaměřil na děti z neúplných rodin (dnes již dospělých lidí) a jejich vnímání rozpadu rodiny s případnými následky. Tato část se zabývá současnými problémy, kterými jsou úprava poměrů, vztahy mezi rodiči a dítětem a případnými novými partnery obou rodičů a tím i nevlastních sourozenců. Cílem bakalářské práce bylo zjistit informace o respondentech z neúplných rodin a jejich poznatky o případném negativním dopadu.
Education and child development in an incomplete family
Keywords: rodina; neúplná rodina; výchova; family; an incomplete family; education