Život pozůstalých matek po řidicích profesionálech zemřelých při výkonu povolání - Čurdová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem této bakalářské práce je upozornit na ovdovělé matky s dětmi, které se dostávají do velice problematické sociální situace v důsledku náhlé smrti jejich životního partnera. Teoretická část začíná rozsáhlou částí o smrti blízkého člověka, a to náhlou smrtí. Dále se zabývá tím, jak je vnímána smrt manžela manželkou a smrt otce dětmi, což je provázáno důležitým obdobím truchlení. Dále popisuje reakce okolí na zármutek pozůstalých a nastiňuje kdy a kde hledat pomoc a také jak ji správně poskytovat. Vysvětluje pojem neúplná rodina, situaci ovdovělých matek, ať již ze sociálního či ekonomického hlediska. Poslední úsek je věnován pomáhajícím organizacím, podrobněji Nadaci Truck HELP. Praktická část je úzce propojena s částí teoretickou, protože se jedná o případovou studii jednoho případu, kterou chci poukázat na problematiku ovdovělých matek. Myslím si, že práce tím může být ku pomoci i ostatním matkám, které se mohou do této situace dostat.
Life of survivors mothers of professional drivers, who died in the execution of their occupation
Keywords: smrt blízkého člověka; náhlá smrt; ovdovělá matka; neúplná rodina; truchlení; zármutek pozůstalých; nadace Truck HELP; death of a loved one; sudden death; the widowed mother; single parent family; mourning; grief of survivors Truck HELP Foundation