Teologie Hildegardy z Bingen - Šipka, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce Teologie Hildegardy Z Bingen je zaměřená na theologii této středověké abatyše, světice, kazatelky a magistry. Na začátku se pokouší shrnout Hildegardin život a nastínit charakter jejích zásadních literárních děl. Pokračuje vysvětlení pozice Hidlegardy z Bingen jako teoložky ženy, pokouší se nastínit typicky ženský přístup v teologii a Hildegardinu situaci jako středověké teoložky. Dále se práce zmiňuje interpretace Hildegardiny teologie v dílech významných teologů 20. století zabývajících se mystikou. Tedy odkaz Hidlegardy v dílech Evellin Underhill, Dorothee Soelle a Matthewa Fox. Pro pochopení Hildegardiny teologii je také důležité pochopit její teologickou metodu a způsob, jakým jsou vystavěna její vizionářská díla. Další kapitola popisuje situaci Hildegardy z Bingen jako mystičky. Skutečnost, že pro svá mystická vidění užívá jako zdroj i své vědomosti a zkušenosti. Poslední část práce je věnována přímo její teologii její kosmologii, mariologii, etice, soteriologii a především teologii stvoření.
Theology of Hildegarda of Bingen
Keywords: Hildegarda z Bingenu; kosmologie; imaginace; soteriologie; mariologie; středověká teologie; Scivias; De operatione Dei; mystika; Hildegard of Bingen; kosmology; imagination; soteriology; mariology; middleages theology; Scivias; De operatione Dei; mystic