Anonymita v dárcovství gamet - Konečná, Hana (Medibay, 2019)
Anonymita mezi dárcem části těla a jeho rodinou a příjemcem a jeho rodinou má svůj historický vývoj, má být ochranou před vznikem nesmírně komplikovaných vztahů vděčnosti, závislosti, vydíráním, atd. Dalším etickoprávním principem je chápání dárcovství jako nejhumánnější nezištné pomoci bližnímu v krajní nouzi. Specifický význam má dárcovství částí těla v asistované reprodukci: vytváříme jím novou osobu a oddělujeme tak od sebe genetické, gestační (biologické) a právní rodičovství. Některé země dárcovství gamet odanonymňují a zdůvodňují to právem dítěte na informace, na přístup ke všem potenciálním rodičovským osobám a na správný vývoj identity. V článku problematiku vysvětluji v širším kontextu.
Anonymity in gamete donation
Keywords: asistovaná reprodukce; dárcovství gamet; anonymita; etika; assisted reproduction; gamete donation; anonymity; ethics