Vliv víry na etický přístup ke klintovi v domově pro seniory - Bouzek Mattasová, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2020)
Péče o seniory v naší zemi doznává v posledním desetiletí obrovský vývoj a velké změny. Díky stárnutí populace se více seniorů dožívá zdravotního stavu, kdy není schopno zůstat ve svém domácím prostředí a jen málo rodin se v takové situaci dokáže o své seniory postarat ve své domácnosti. Rozhodla jsem se zhodnotit, jaký je vliv osob přímo pečujících o potřebné, vliv vedoucích zařízení, a jaký je vliv zřizovatelů těchto domovů s přihlédnutím na jejich víru. Jaký je vliv víry v naší společnosti na tuto péči? Prostudovala jsem řadu odborné literatury, která se touto problematikou zabývá, komunikovala jsem s několika zařízeními, ve vybraných domovech jsem provedla kvalitativní výzkum. Dále jsem danou problematiku konzultovala s řadou odborníků. Některé zjištěné skutečnosti jsou velmi nadějné, skutečně se nyní přímé péče účastní často více oborných profesí než dříve, domovy často nabízejí bohatší osobní program než dříve. Současnost také nabízí širší možnosti duchovní péče. Výzkum ukázal, že dochází ke značnému ohrožení zachování základních etických hodnot v péči vlivem kontroverze s financováním této péče. Nedostatek financí je příčinou podhodnoceného počtu pracovníků v domovech. To vidím jako zásadní problém. V této situaci je zvláště důležitý postoj zřizovatele a osobnost vedení zařízení, i když nejsou v osobním přímém kontaktu se seniorem.
The influence of faith on approach to the client in the house for pensioners
Keywords: víra; etika; stáří; péče o seniory; domovy pro seniory; faith; ethics; old age; elderly people care; elderly people facilities