Rodina a problém patologického hráčství - Hamhalterová, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá patologickým hráčstvím a jak tento problém rodina prožívá. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části se zabývám patologickým hráčstvím obecně. Dále rozebírám rizikové faktory, s kterými jsou spojeny dostupnost a druhy hazardních her. Typická pro hráče jsou stádia výher, proher a zoufalství, k tomu patří recidiva u hráčů. Bakalářskou práci mám zaměřenou na rodinu, proto se v jedné z kapitol věnuji rodinným dopadům. Tam patří i vliv na partnerský život a celkově dopady na hráče. Jako poslední vetší kapitolu mám stádia uzdravování. Spadá tam sociální práce s patologickým hráčem a jakou legislativou se řídí sociální pracovník. V závěru mám samotnou léčbu a prevenci. Praktická část se dělí na metodiku, výsledky, diskuzi a závěr. Cílem této práce bylo zjistit, jak prožívají partnerky patologických hráčů jejich závislost. V souvislosti s tím, byla vytvořena výzkumná otázka a to, jak vnímá rodina dopady patologického hráčství. Pro splnění cíle byla použita kvalitativní výzkumná strategie a metoda polostrukturovaného rozhovoru s otevřenými otázkami. Výzkumný soubor tvoří ženy patologických hráčů s použitím záměrného výběru. Rozhovory byly vyhodnoceny pomocí analýzy trsů. Práce může sloužit jako informační materiál pro veřejnost i jako podkladový materiál pro studenty nebo pracovníky v sociálních službách. Z výsledků bylo zjištěno, jak prožívají partnerky patologických hráčů jejich závislost. Nejčastější dopad je ztráta důvěry k partnerovi, která je spojená s pocity zklamání, bezmoci, smutku, viny a dalších. Dopad to má také na finance, jelikož je partner zadlužený z jeho hráčských proher. Tyto dopady vedou k psychickým problémům.
Family and the Problems of Pathological Gambling
Keywords: Hráčství; rodina; problém; peníze; pomoc; partner; dopad; Gambling; family; problem; money; help; partner; impact