Sexualita osob s mentálním postižením, žijících v pobytových zařízeních, z pohledu sestry - Hubáčková, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá tématem sexuality mentálně postižených, žijících v pobytových zařízeních z pohledu sestry. V teoretické části se zabývá problematikou mentálního postižení, přístupem k sexualitě mentálně postižených. S tím je samozřejmě spojena otázka práva mentálně postižených na sexualitu. Partnerské vztahy mentálně postižených, rodičovství a sexuální výchova. Ošetřovatelské diagnózy v oblasti sexuality nám nabízejí pohled na sexualitu jako na ošetřovatelský problém. Cílem mé práce bylo zjistit komunikační schopnost všeobecných sester, které jsou v denním kontaktu s klienty. Tím myslím komunikaci v oblasti sexuality. Zajímala mne osvěta v této oblasti, a to jak osvěta zdravotnického personálu, tak mentálně postižených osob. Názory sester na partnerské soužití těchto klientů a také jaké podmínky v pobytových službách pro toto soužití mají. Cílem bylo zjistit, v jakém rozsahu a zda vůbec dochází v domovech k sexuálnímu obtěžování sester ze strany klientů.
Sexuality of people with mental disabilities, living in "residental institutions" from the perspectivity of a nurse
Keywords: mentální postižení obtěžování opatrovník pobytové služby právo sexualita sociální služby; mental disability harassment guardian residential services right sexuality social services