Schopnost adaptace seniorů v domově pro seniory - Kácová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá schopností adaptace seniorů v domově pro seniory. Cílem bakalářské práce je zmapovat faktory, které adaptaci seniorů v prostředí domova pro seniory ovlivňují. Teoretická část popisuje období stáří, způsoby přípravy na stáří, dále stárnutí a změny, které ve stáří nastávají. Dalším tématem teoretické části jsou formy péče o seniory, práce se zabývá jak péčí o seniora v rodině, tak v zařízeních institucionální péče. Dále jsou v práci popisovány některé vybrané sociální služby, které mohou využívat jak senioři, tak i rodiny, které o seniora pečují. Poslední kapitola teoretické části se věnuje adaptaci, adaptačnímu procesu a adaptaci seniorů v pobytovém zařízení a také maladaptaci. Empirická část je zaměřena na výzkum a získání odpovědí na stanovenou hlavní výzkumnou otázku: Jaké faktory ovlivňují úspěšnou adaptaci seniorů v domově pro seniory? Pro zodpovězení hlavní výzkumné otázky byly zvoleny čtyři dílčí výzkumné otázky. Pro výzkum byla zvolena strategie kvalitativního výzkumu, jako forma sběru dat byl použit polostrukturovaný rozhovor a metodou vyhodnocení dat byla zvolena metoda trsů. Operacionalizace pojmů vycházela z dílčích výzkumných otázek. Výzkumný soubor tvořilo šest respondentů, 5 žen a jeden muž, ve věku od 75 do 88 let, kteří žijí v Seniorském domě Písek. Výzkumný soubor byl vybrán na základě záměrného (účelového) výběru přes instituce. Z výzkumu vyplívá, že předchozí znalost prostředí zařízení a jeho personálu je pro úspěšnou adaptaci seniora velmi důležitá. Velice důležitou roli hraje také rodina seniora, který se díky její podpoře cítí v novém prostředí mnohem jistěji a klidněji. Neméně významným je při úspěšné adaptaci seniora v domově pro seniory, co možná největší přizpůsobení se jeho zvykům, rituálům a způsobu života. Toho lze docílit například možností vybavit si pokoj oblíbeným nábytkem a předměty.
The Ability to the Adaptability of Seniors in Retirement House
Keywords: Senior; stáří; stárnutí; sociální služby; domov pro seniory; adaptace; adaptační proces; maladaptace; Senior; old age; ageing; social services; retirement house; adaptation; adaptation proces; maladaptation