Obecné specifikace radioterapeutických přístrojů a jejich zastoupení na pracovištích v České republice - Novák, Michal (Jihočeská univerzita, 2007)
Radioterapie je od prvního kontaktu pacienta se simulátorem až k léčebné aplikaci záření přímo spojena s přístroji. Přístroje v radioterapii jsou nenahraditelné, protože bez nich by léčba zářením ani nebyla možná. S výrobou moderních přístrojů, používáním nových ozařovacích technik, příslušenství, pomůcek a zejména rozvojem počítačové techniky se celý proces radioterapie stal složitější. Tato skutečnost však umožnila přiblížit se náročným požadavkům dnešní moderní radioterapie. V současné době se škála přístrojů používaných v radioterapii ustálila na několika typech, které pokrývají většinu klinických potřeb. Jsou to lineární urychlovače, kobaltové nebo cesiové izotopové ozařovače, terapeutické RTG přístroje a automatické afterloadingové systémy pro brachyterapii. Pozornost se dnes ubírá spíše směrem k rozšíření technických možností stávajících přístrojů, než k hledání nových typů zdrojů. Výjimkou je oblast využití nekonvenčních zdrojů záření, zejména neutronových zdrojů a urychlovačů těžkých částic. Tato bakalářská práce si klade za cíl nastínit význam přístrojů při léčbě zářením. Práce poskytuje přehled dnes nejčastěji používaných přístrojů pro léčebnou aplikaci ionizujícího záření. Tyto přístroje jsou v práci obecně specifikovány a jsou zde také poskytnuty důležité informace o zastoupení přístrojové techniky na pracovištích radioterapie v České republice.
Common specification of radiotherapeutical apparatuses and their appearance in departments of radiation therapy in the Czech republic
Keywords: megavoltážní radioterapie; brachyterapie; radioterapeutické přístroje; simulátor; lineární urychlovač; radioizotopový ozařovač; rentgenový ozařovač; automatický afterloading; megavoltage radiotherapy; brachytherapy; radiotherapeutical units; simulator; linear accelerator; radioisotopic unit; therapeutic X-ray device; automatic afterloading