Význam Aktinobakterií v permafrostu sibiřské Arktidy - Bošková, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce je zaměřena na bakteriální kmen Aktinobakterie a popisuje jejich význam v arktických půdách. Zástupci Aktinobakterií dokáží rozkládat složité přírodní biopolymery a protože jsou schopni žít v drsných arktických podmínkách, mohli by zde při rozkladu organické hmoty hrát významnou roli. Práce porovnává zastoupení Aktinobakterií v půdních horizontech s důrazem na kryoturbace a zabývá se vlivem teploty na jejich množství. Dále uvádí výsledky testování čistých bakteriálních izolátů na produkci celulolytických enzymů.
The importance of Actinobacteria in Arctic soil
Keywords: Aktinobakterie; arktické půdy; kryoturbace; Arthrobacter; extaracelulární enzymy; Actinobacteria; arctic soil; cryoturbation; Arthrobacter; extracellular enzymes