Srovnání produktů platebního styku Komerční banky, a. s. a České spořitelny, a. s. v porovnání s mateřskými bankami - Nohejlová, Darina (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je založena na srovnání produktů platebního styku bankovních institucí jimiž jsou Komerční banka, a. s. a Česká spořitelna, a. s. a jejich mateřskými bankami Société Générale a Erste Group. Teoretická část definuje především platební systém, jeho strukturu, popisuje elektronický platební styk a také telekomunikační síť SWIFT. Následující kapitola se zabývá bankovní úpravou, která je aplikovaná na produkty platebního styku. Další část (praktická část) této studie je věnována srovnání bankovních účtů mezi Českou spořitelnou, a. s. a Komerční bankou, a. s. Pro každou banku byly vybrány dva firemní účty, které byly aplikovány na společnost South Bohemia Star, s. r. o. Cílem bylo najít bankovní účet či balíček služeb, který bude nejvhodnější pro vybranou firmu a její potřeby. Společnost používá produkty, kterými jsou: vedení účtu, měsíční papírový výpis, internetové bankovnictví a položky. Jsou zde ale rozdíly, neboť každá banka má rozdílné uspořádání bankovních účtů. V druhé části praktické práce jsou srovnávány bankovní účty bank Société Générale a Erste Group. Bohužel je složité posuzovat Českou spořitelnu, a. s. a Komerční banku, a. s. s jejich mateřskými bankami, protože zde má vliv rozdílná měna - česká koruna a euro.
The product comparison of the payment system of Komerční banka, a. s. and Česká spořitelna, a. s. in comparison with their parentel banks
Keywords: Účet; bankovnictví v České republice; bankovnictví ve Francii a Rakousku; balíček bankovních produktů; platební systém; Account; banking in the Czech Republic; banking in France and Austria; package of banking products; system of payment