Aktuální stav lázeňství Karlovarského kraje a perspektivy jeho rozvoje - Hrbek, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce ukazuje na ucelený historický i současný vývoj lázeňství v Karlovarském kraji. Práce je koncipována tak, aby byl zřetelný rozdíl lázeňství v minulosti i současnosti a je doplněna fotografiemi v přílohách. Zaměřím se především na srovnání léčebných procedur, možností volnočasových aktivit, umístění lázní, ubytování, dopravu, historii a možnosti rozvoje lázeňství. Jmenovitě se budu věnovat Karlovým Varům, Jáchymovu, Mariánským Lázním, Františkovým lázním, Lázním Kynžvart a lázním Kyselka, které jsou v současné době v žalostném stavu a k lázeňství se již nevyužívají, stejně jako oblast Královské Korunní v obci Stráž nad Ohří či obec Prameny. Naopak zcela nové lázně chce vybudovat v osadě Doubrava město Aš. Výsledky výzkumu mají obohatit dosud neobjevené možnosti v lázeňství v Karlovarském kraji.
Current status of the Karlovy Vary Region's spas and prospects of its development
Keywords: lázeňství; lázně; minerální prameny; Spa; health resort; mineral spring