Výslovnost cizích slov ve španělštině: analýza mluveného projevu - Millerová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá výslovností cizích slov ve španělštině. Cílem práce je sledování změn ve výslovnosti českých jmen zaznamenaných ve španělském televizním vysílání a ve jménech vyslovených mluvčími ze Španělska a nalezení jisté konstantnosti i pravidel v těchto změnách. Práce se dělí na dvě části, přičemž první, teoretická část za pomoci literatury vysvětluje jednotlivé lingvistické disciplíny spojené s tématikou. Dále zkoumá pravidla a způsoby adaptace cizích slov. Druhá část práce aplikuje zjištěná fakta na konkrétní příklady, analyzuje tyto změny a vyhledává mezi nimi jisté konstantnosti. Zjištěná data jsou shrnutá v závěru, který je doplněn o resumé ve španělštině.
Pronunciation of foreign words in Spanish : Analysis of speech
Keywords: Výslovnost; adaptace; foném; grafém.; Pronunciation; adaptation; phoneme; grapheme.