Sociální a charitativní činnost v Milevsku a okolí v letech 1918-1938 - Maršálková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá deskripcí sociální a charitativní činností v Milevsku a okolí v letech 1918-1938. První kapitola popisuje charitativní činnost v delším historickém kontextu od počátku křesťanství přes středověk až po novověk a následně pouzkazuje i na její zrod v Československu. Druhá kapitola je věnována chrakteristice období první republiky. Rozpoznává tři důležité mezníky ve vývoji Československa. Je to samotný vznik nového státu, jeho hospodářský vzestup a hospodářská krize ve třicátých letech. Situaci v Milevsku samotném a milevském kraji v období 1918-1938 pak představuje třetí kapitola. Uvádí hlavní aktivity jednotlivých institucí, spolků a církevních organizací a charakterizuje zásahy státu do základních sociálních problémů. Čtvrtá kapitola se soustřeďuje na několik situací ze života obyvatel Milevska a jejich vzájemnou pomoc. Pátá kapitola poukazuje na činnost třech osobností, které se podílely, každá svým způsobem, na životě tehdejší společnosti z pohledu charity.
Social and Charity Activities in the town of Milevsko and in its surroundings between 1918-1938
Keywords: charita; sociální činnost; stát; ministerstvo sociální péče; okresní péče o mládež; dobročinnost; chudinské podpory; státní starobní podpory; nouzové práce; státní stravovací akce; státní a samosprávné instituce; spolky; charity; social activity; state; Ministry of Welfare; Care of the youth in Milevsko district; support for the poor; state distribution of ration coupons; state and local government institutions; clubs