Využití literárního příběhu v logopedické prevenci v mateřské škole - Vaníková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na logopedickou prevenci v mateřské škole a aktivity, které napomáhají správnému vývoji řeči a komunikačním dovednostem. Teoretická část se zaměřuje na řeč a řečový vývoj. Dále je vymezen termín a obsah logopedické prevence v MŠ. Práce poukazuje na význam četby v předškolním věku z hlediska rozvoje dítěte a jeho komunikativních kompetencí, charakterizuje literární příběh a jeho možnosti využití v logopedické prevenci. Na závěr teoretické části je uveden rámcový přehled literatury pro děti s příběhem. V praktické části byl vytvořen vzdělávací program, napomáhající v oblasti logopedické prevence. Obsahuje pět integrovaných tematických celků, vycházejících z literárních textů. Tento program byl realizován v MŠ a následně evaluován podle evaluačního plánu.
The literal story use for the logopaedic prevention in kindergarten
Keywords: řeč; vývoj řeči; komunikativní kompetence; logopedická prevence; mateřská škola; literární příběh; speech; speech development; comunicative competence; logopaedic prevention; kintergarten; literal story