The Reflection on Hamlet in McEwan's Nutshell - Rejmanová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zaměří na vyprávěcí perspektivu současného románu britského autora Iana McEwana Nutshell, který autor pojal jako literární experiment ve vztahu k literárnímu odkazu Williama Shakespeara a jeho klasické tragédie Hamlet. Práce v úvodní části představí autora v kontextu současné britské prózy a stručně zmíní díla současné literatury, která jsou součástí projektu The Hogarth Shakespeare Series (od roku 2015). Jádrem práce bude literární analýza McEwanova románu ve vztahu k tragédii W. Shakespeara, která se soustředí na identitu vypravěče příběhu, jeho existenciální zkušenost, vnímání světa a uzavřeného prostoru v matčině lůně. Závěrečná kapitola zhodnotí téma románu I. McEwana v porovnání s námětem klasické Shakespearovy tragédie.
The Reflection on Hamlet in McEwan's Nutshell
Literární aluze na Hamleta v románu Nutshell Iana McEwana