Výběr optimálního způsobu řízení zásob za různých konkrétních podmínek podniku - Pohanková, Václava (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnocení současného způsobu řízení zásob vybraného podniku, navržení vlastního systému řízení zásob vycházejícího z údajů podniku a vyhodnocení získaných výsledků s ohledem na další rozvoj podniku. V průběhu šetření vyplynula nutnost rozčlenit druhy materiálů do těchto kategorií. První položku představuje tak zvaný strategický materiál (vzácná dřeva), u této položky nemá společnost jinou možnost, než plně akceptovat pravidla trhu s celosvětově nedostatkovým zbožím a spíše se věnovat hledání nových zdrojů dřeva. Do druhé kategorie patří takzvaný zakázkový materiál (pigmenty, vitamíny). Charakter tohoto materiálu vylučuje tvorbu skladových zásob a je objednáván až na základě zakázky od zákazníka. Vlastní řízení zásob je tudíž možné až u třetí kategorie zásob a to skupiny materiálu objednávané sumou. Vzhledem k tomu, že předcházející šetření neprokázalo žádné problémy podniku, mohl být navržený systém zaměřen pouze na minimalizaci nákladů (EOQ model) a na zajištění plynulosti výroby (stanovaní pojistné zásoby). Z toho důvodu, že podnik používá nové technologie, se kterými nemá zkušenost a nedokáže dost dobře odhadnout výši zásob, doporučovala bych pojistnou zásobu udržovat i přesto, že na sebe váže značné náklady. Pokud by chtěl podnik tyto náklady snížit, navrhovala bych spíše, aby se zaměřil na komunikaci s dodavateli a pokusil se o získání garance dodací doby. Snížení celkových nákladů spojených se zásobováním umožňuje také EOQ model. Využitím tohoto modelu dojde k optimalizaci počtu objednávek a objednávaného množství. Tento model byl aplikován na vybraných pěti základních druzích materiálů. Zavedením tohoto systému objednávání, by podnik celkově ušetřil 853 774,- Kč. V současné době je podnik ve fázi růstu a vývoje a jeho vynikající hospodářské výsledky ho nenutí k jakýmkoliv změnám. Podstatné ale je, že byly zjištěny možnosti, které by případně vedly k minimalizaci nákladů spojených se zásobami.
Evaluation of the best method of inventory management (in different company conditions)
Keywords: řízení zásob; spotřeba materiálu; objednací a skladovací náklady; pojistná zásoba; optimální velikost objednávky (EOQ); inventory management; material consumption; order and hold costs; safety stock; EOQ