Analýza vlivu sportovní masáže zad na tepovou frekvenci u studentů tělesné výchovy PF JU - Klímová, Simona (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce si klade za cíl ověřit, zda má sportovní masáž zad vliv na změnu tepové frekvence. Analýza se prováděla u studentek tělesné výchovy PF JU, ve věku 20 - 23 let, konkrétně u deseti náhodně vybraných, které svolily se zpracováním naměřených dat. Měření probíhalo v hodinách předmětu Komplexní regenerace na katedře tělesné výchovy a sportu PF JU a k měření se používal digitální pažní tlakoměr typu Tensoval duo control. Zaznamenávaly se údaje o tepové frekvenci před masáží, během masáže, těsně po masáži a po pěti minutách od masáže. Z výsledků je patrné, že tepová frekvence u většiny testových osob klesala a měnila se pouze v řádu maximálně 10 tepů.
Analysis of the influence of sports massage back to the heart rate for students of physical education PF JU
Keywords: sportovní masáž; historie masáže; masážní hmaty; indikace a kontraindikace; srdce; srdeční činnost; tepová frekvence; sport massage; history of massage; massage techniques; indications and contraindications of massage; heart; heartbeat; heart rate