Vyšetření ledvin a močových cest v radiodiagnostice a nukleární medicíně - Sýkorová, Simona (Jihočeská univerzita, 2020)
Název práce: Vyšetření ledvin a močových cest v radiodiagnostice a nukleární medicíně Teoretická část: V teoretické části práce jsou popsány 3 kapitoly. Na úvod je stručně sepsána anatomie ledvin a močových cest. Následně je poukázáno na základní onemocnění, se kterými se můžeme setkat. Nakonec jsou popsány nejčastější vyšetřovací metody, které lze použít k zobrazení ledvin a močových cest v radiodiagnostice a nukleární medicíně. Převážně se jedná o vyšetření pomocí ultrasonografie, RTG vyšetření, CT, magnetické rezonance a další. Nukleární medicína se zabývá scintigrafií ledvin. Cíl práce: Cílem práce je analyzovat jednotlivé zobrazovací metody používané při vyšetření onemocnění ledvin a močových cest. V empirické části je stanovena výzkumná otázka: Je laická veřejnost dostatečně informována o problematice onemocnění ledvin? Metodika práce: Pro zpracování empirické části práce bylo stanoveno kvantitativní šetření. Jedná se o metodu dotazníku, který byl zcela anonymní, a výsledky byly určeny pouze jako výzkum k mé bakalářské práci. Respondenti odpovídali celkem na 16 otázek. Převážně se jednalo o otázky, které měly zjistit, zda je laická veřejnost dostatečně informovaná o daném problému. Součástí dotazníku byly také otázky zaměřené na zkušenost respondentů s onemocněním a s vyšetřovacími metodami. Následně byly výsledky zpracovány do grafů. Výsledky: Celkem bylo osloveno 100 respondentů různé věkové kategorie. Nejvíce odpovídaly ženy ve věku 20-30 let. Ačkoli je výzkum zaměřen na laickou veřejnost, zapojili se také zdravotníci. Bylo zjištěno, že téměř polovina respondentů už v minulosti prodělala některé z urologických onemocnění. Téměř všichni uvedli, že se jednalo o zánět močových cest či močového měchýře. Infekce močových cest patří mezi nejčastější onemocnění, což se výzkumem také potvrdilo. Hlavním tématem byla informovanost laické společnosti. Výsledky byly jednoznačné, laická veřejnost je o daném problému informována průměrně. Respondenti převážně odpovídali správně, ačkoli na odborné otázky správnou odpověď neznali. Na tyto otázky uvedli správnou odpověď pouze zdravotníci. Závěr: Urologická onemocnění jsou velmi časté, většina žen s ním mají problémy, proto jsou tato onemocnění a vyšetřovací metody zaznamenány ve formě bakalářské práce. Bakalářská práce by měla sloužit jako učební materiál o urologickém systému a jeho jednotlivých vyšetření. Mohla by pomoci studentům nebo pacientům, kteří se chtějí o dané problematice dozvědět více.
Examination of kidneys and urinary tract in radiodiagnostics and nuclear medicine
Keywords: urologie; vyšetřovací metody; infekce močových cest; urology; examinations; urinary tract infections