Evoluce sociálního parasitismu rodu Phengaris (Maculinea) - Pech, Pavel (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce se zabývá evolucí sociálního parasitismu modrásků rodu Phengaris (Maculinea) a zkládá se ze tří částí, které sa zabývají následujícími tématy: I) Fylogeneze sekce Glaucopsyche: sociální parasitismus vznikl v sekci Glaucopsyche pouze jednou. II) Podmínky evoluce sociálního parasitismu rodu Phengaris: celý proces byl patrně umožněn extrémně chudou myrmekofaunou v biotopech předka rodu Phengaris III) Hostitelské specialisace rodu Phengaris - dosud převládající názor o úzké hostitelské specialisaci modrásků je ve skutečnosti málo podpořen daty.
The evolution of the social parasitism of Phengaris (Maculinea)
Keywords: Phengaris; Maculinea; Myrmica; fylogeneze; evoluce; myrmekofilie; Phengaris; Maculinea; Myrmica; phylogeny; evolution; myrmecophily