Struktura a nazemní produkce porostu vybraného monodominantího porostu eutrofní zaplavané louky - Kuncová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2007)
Anotace Předkládaná bakalářská práce je součástí projektu VaV MŽP CzechCarbo, jehož cílem je zhodnotit bilanci a koloběh uhlíku v hlavních typech ekosystémů České Republiky. V rámci tohoto projektu bylo mj. hodnoceno zájmové území Mokrých Luk u Třeboně z hlediska produkce nadzemní biomasy. Předkládaná práce se soustředí na produkci nadzemní biomasy a pokryvnost listoví u ostřice štíhlé (Carex acuta L.), která tvoří dominantu porostu neobhospodařované dlouhodobě zaplavené části komplexu Mokrých Luk. Metodou destruktivních odběrů byla sledována sezónní dynamika nadzemních růstových charakteristik. Bylo provedeno celkem 8 následných odběrů, každý v osmi opakováních. Hodnoty růstových charakteristik byly dále upřesněny při tzv. velkém letním odběru s počtem 24 opakování. V mých pozorováních dosáhla největší hodnota živé biomasy ostřice z jarní kohorty 244,12 g.m-2. Nejvyšší dosažená hodnota celkové biomasy (tj. živé a odumřelé biomasy ostřice a ostatních druhů) byla 352 g.m-2. Tato nejvyšší dosažená hodnota celkové biomasy je blízká hodnotě roční čisté primární produkce. Největší produktivita ostřice štíhlé měla hodnotu 6,24 g.m-2.den-1 a byla zjištěna dne 5.5. Specifická listová plocha (SLA) dosáhla své nejvyšší hodnoty 188 cm2.g-1 ze dne 29.5. Poměrná olistěnost (LAR) dosahovala maxima 112 cm2.g-1 dne 15.6. Pokryvnost listoví měla nejvyšší hodnotu 2,51 m2.m-2 dne 18.7. Získané hodnoty produkce nadzemní biomasy a dalších růstových charakteristik jsou diskutovány s výsledky předchozího výzkumu biomasy a produkce ostřicě štíhlé na Mokrých Loukách.
STRUCTURE AND ABOVEGROUND PRODUCTION IN A SELECTED MONODOMINANT STAND OF A EUTROPHIC WET MEADOW
Keywords: produkce; biomasa; Mokré Louky; production; biomass; Wet Meadows