Porozumění a postoje laické veřejnosti k současné reformě zdravotnictví - Borůvková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstrakt Porozumění a postoje laické veřejnosti k současné reformě zdravotnictví. Diplomová práce shrnuje základní informace o současné reformě zdravotnictví a o tom, jak jí vnímá laická veřejnost. Teoretická část je zaměřena na základní informace o vývoji zdravotnictví v České republice a o současné reformě zdravotnictví. Zmiňuji se zde, jak se zdravotnictví vyvíjelo od roku 1918 až po současnost. Problém spočívá v tom, že po období několika počátečních roků posledního desetiletí minulého století, kdy byl přijat soubor základních zákonů, jenž nastartovaly reformu českého zdravotnictví, následovala řada let sterility zdravotnické legislativy, trvající dodnes. Dále se zaměřuji na současnou reformu zdravotnictví, proč je reforma potřebná, jaké má etapy a na její legislativní i nelegislativní změny. Pouze malá část reformních opatření vstoupila v platnost. Je to zavedení regulačních poplatků, zavedení ročního ochranného limitu a stanovení cen a úhrad léků. V praktické části jsou pak prezentovány výsledky výzkumu zaměřeného na výše zmíněnou problematiku. Výzkumná část práce, realizovaná formou dotazníků, se věnuje postojům laické veřejnosti k současné reformě zdravotnictví a zjišťuje, jestli jí veřejnost porozuměla. Výzkum dokládá, že převážná část dotazovaných s reformou nesouhlasí a myslí si, že není vedena správným směrem. Nejvíce respondentů takhle odpovídajících se nacházelo ve věkové skupině 60 a více let a ve skupině respondentů se základním nebo učňovským vzděláním. Dále výzkum ukazuje na to, že veřejnost není o reformě zdravotnictví dostatečně informovaná, a proto jí nemůže ani dostatečně porozumět. Bohužel současná politická situace vede k tomu, že veřejnost se o tuto problematiku přestane zajímat úplně a bez přemýšlení reformní opatření zavrhne.
Understanding and Public Approach to Contemporary Health Reform
Keywords: Zdraví; Zdravotnictví; Veřejné zdravotní pojištění; Reforma zdravotnictví; Regulační poplatky; Roční ochranný limit; Kvantitativní výzkum; Health; Health Care Sector; Public Health Insurance; Health Care Reform; Regulation Fees; Annual safe limit; Quantitative Research