Vyhodnocení škod způsobených vybranými druhy zvěře na zemědělských porostech v regionu Telčsko. - Koranda, Martin (Jihočeská univerzita, 2010)
Škody, které způsobuje prase divoké (Sus scrofa) jsou dlouhodobým problémem, se kterým se potýká zemědělské hospodaření prakticky v celé České republice. Existuje několik metod zjišťování poškození, které jsou více či méně vhodné pro praktické využití. Zaměřením této práce bylo dle nejvhodnějších metod vyhodnotit škody zvěře v zájmovém území v průběhu jedné sezony. V literárním přehledu jsou analyzovány možné metody využívané pro vyhodnocování škod zvěří v ČR a sousedních zemích. V této souvislosti jsou z ekonomického hlediska vyčísleny ztráty u jednotlivých zemědělských subjektů na vybraných zemědělských plodinách a provedena jejich komparace v ročních obdobích.
Assessment of damage caused by selected species of game in agricultural crop in region Telčsko.
Keywords: prase divoké; poškození; škody; zemědělské subjekty; zemědělská půda; wild pig; demage; harm; farming subjekt; farmland