Vliv vybraných agrotechnických opatření na produkci pohanky tatarské - Bischofová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá pohankou tatarskou (Fagopyrum tataricum L.) Gaertn, druhým nejčastěji pěstovaným druhem pohanky. Cílem práce bylo zhodnotit vliv termínu setí a zálivky na vybrané produkční parametry pohanky tatarské a doporučení pro její pěstování. Založení maloparcelkového pokusu s pohankou tatarskou probíhala ve třech různých termínech setí ve variantě se závlahou a bez na stanovišti soukromého pozemku v obci Křemže. V průběhu vegetace byl stanoven počet rostlin na ploše, doba vzejití, květu a plné zralosti. V době sklizně byla stanovena výška rostlin, hodnota biologického výnosu, výnosu nažek, podíl prázdných nažek, hmotnosti tisíce nažek, objemová hmotnost a podíl velikostních frakcí nažek. Nejvyššího výnosu nažek dosáhla pohanka z výsevu 1. května. Zavlažovaná pohanka tatarská vykázala výnos 8,97 t/ha, nezavlažovaná 8,43 t/ha. Zavlažované rostliny u výsevu 1. května dosáhly nejvyšší průměrné hmotnosti a poskytly i nejvyšší biologický výnos (42,02 t/ha).
The influence of selected agrotechnical factors on the production of Tartary buckwheat
Keywords: pohanka tatarská; pohanka setá; nažka; výnos; rutin.; tartary buckwheat; common buckwheat; achene; yield; rutin.