Kvalita života uživatelů v domově pro seniory - Šimkovská, Irena (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na kvalitu života uživatelů v domě pro seniory. Kvalita života ve stáří je v současné době velmi diskutovaným tématem, neboť demografické výzkumy poukazují na skutečnost, že lidstvo stárne a otázku stáří, péče ve stáří a zlepšování kvality života seniorů je třeba řešit čím dál víc. Důležité je, aby se senioři naučili přizpůsobit se novým podmínkám a bylo jim dopomáháno v znovuobjevení a hledání smyslu života. Zásadní je, aby se senioři sami snažili využít veškeré nabízené možnosti kulturní a společenské aktivity, zachování co největší míry soběstačnosti, fyzická cvičení a další. Cílem teoretické práce je předložit teoretické informace o procesu stárnutí, potřebách seniorů, sociálních službách a možnostech. Hlavním cílem praktické části je zjistit kvalitu života uživatelů v Domě seniorů (dále také jako DPS) v Třeboni. DPS v Třeboni jsem si vybrala, protože jsem zde sama vykonávala praxi, a tak jsem měla možnost zjistit, jak provoz právě v tomto zařízení probíhá. Pro to, aby mohlo být hlavního cíle dosaženo, jsem zvolila ještě dílčí cíl, a to zjistit, jak se liší subjektivně vnímaná kvalita života seniorek a seniorů před odchodem do domova pro seniory. Pro naplnění cíle práce jsem zvolila kvalitativní výzkum. Sběr dat proběhl metodou dotazování a technikou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovor měl šestnáct otázek a byl předkládán v DPS v Třeboni deseti seniorům 5 žen a 5 mužů ve věku 60 80 let. Výzkum probíhal v prosinci 2016. Výsledky jsem zpracovala do myšlenkových map, tabulek a grafů. Výzkumem bylo zjištěno, že senioři jsou s životem v domově seniorů Třeboň spokojeni, a že existuje přímá úměra mezi kvalitou poskytovaných služeb a kvalitou života. Kvalitu života senioři převážně vnímají stejně jako před nástupem do domova, ale poukazují na to, že se jim zásadně změnil jejich životní styl. Výsledky šetření lze využít zejména v domově pro seniory, kde by mohly vést ke zkvalitnění péče o seniory žijící v daném zařízení pro seniory v Třeboni. Dále by také mohly být nápomocné rodinám, jejichž blízcí žijí v nějakém sociálním zařízení.
Quality of life for users in nursing home
Keywords: senioři; stárnutí; kvalita života; domov pro seniory; sociální služby; seniors; ageing; quality of life; Home for the elderly; social services