Nehoda není náhoda - Fröstlová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2010)
V mé bakalářské práci na téma ''Nehoda není náhoda'' jsem se zabývala dopravními nehodami. Toto téma je stále velice aktuální. Každý den nás noviny či jiná média informují o nehodách, které se na silnicích udály. V teoretické části jsem se soustředila na charakteristiku dopravních nehod, dále na jejich příčiny, rizikové faktory, následky a v poslední části na prevenci dopravních nehod. V praktické části je zpracován výzkum, který byl zaměřen na náhodné řidiče. Tato práce měla dva cíle. Prvním cílem bylo zmapovat chování řidičů v okresech Český Krumlov a České Budějovice. Druhým cílem bylo zjistit, jak ovlivňuje řidiče únava. V praktické části byly pro testování hypotéz použity dvě techniky. Jednou byla sekundární analýza statistických údajů. Druhou technikou bylo dotazníkové šetření. Základní soubor tvořilo 132 respondentů. Byli to náhodně vybraní řidiči z okresů Český Krumlov a České Budějovice. Hypotéza č. 1: Řidiči mladší 25 let způsobují více dopravních nehod než řidiči starší 25 let, byla na základě výzkumu vyvrácena. Hypotéza č. 2: Únava řidiče zvyšuje riziko dopravní nehody, byla potvrzena. Nejčastějším projevem únavy u respondentů bylo snížení pozornosti. Z výzkumu vyplynulo, že nejčastější příčinou dopravních nehod u respondentů byla nepozornost. Došla jsem k závěru, že by pro řidiče měly být dostupnější kurzy bezpečné jízdy. Tato práce by mohla sloužit jako výukový materiál na základních či středních školách pro začínající řidiče.
An accident is not an accident
Keywords: dopravní nehoda; následky; příčina; traffic accident; consequences; cause