Kvalita života umírajících - Sýkorová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou subjektivního vnímání kvality života u osob v terminální fázi onemocnění. Všímá si výhradně individuálních determinantů kvality života. Práce je rozdělena do dvou částí teoretické a empirické. V teoretické části vysvětluje klíčové termíny vztahující se k tématu, tj. historii a vývoj přístupu k umírajícím, zdraví a nemoc, bolest, potřeby umírajících, důstojné umírání, paliativní péče, kvalita života aj. Druhá, empirická část se zabývá kvalitativním výzkumem. Sběr dat probíhal technikou semistrukturovaného rozhovoru se šesti respondenty, pro analýzu byla použita metoda SEIQoL. Cílem práce je zjistit, jak klienti v paliativní péči subjektivně vnímají kvalitu života.
Quality of life of dying persons
Keywords: kvalita života; umírání; paliativní péče; SEIQoL; quality of life; dying; palliative care; SEIQoL.