Vliv drog na protiprávní jednání v dopravě a jeho sociální dopady v okrese Pelhřimov - Janková, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Obsahem této bakalářská práce je zmapování vlivu drog na protiprávní jednání v dopravě včetně nástinu jeho sociálních dopadů. Zpracování celé problematiky je provedeno jednak v obecné rovině a ve svém statistickém znázornění je zaměřeno na zjištěné protiprávní jednání pod vlivem drog v dopravě na území okresu Pelhřimov. V práci je nejprve popsáno několik nejčastěji užívaných návykových látek, které jsou následně zpracovány do jednotlivých podkapitol včetně uvedení jejich vlivu na řízení vozidla. Dále práce obsahuje podkapitoly dle jejich časově setříděného sledu od získání podezření z užití drogy řidičem před jízdou, přes zvolení vhodné komunikace policisty s podezřelým, potvrzení prvotního záchytu drogy v těle řidiče a nastínění dalších úkonů následujících pro správné zadokumentování celé věci potřebných pro prokázání spáchání protiprávního jednání a jeho zdárné projednání. V této části je mimo jiné obsaženo legislativní vymezení problematiky. Práce zahrnuje retrospektivní obsahovou analýzu dat statisticky vykázaného celospolečenského fenoménu užívání drog řidiči motorových vozidel a užívání drog řidiči v teritoriu okresu Pelhřimov. Další metodou užitou při zpracování práce byla metoda analýzy dostupných materiálů a metoda komparativního zkoumání. Cílem práce je znázornit vliv drog na protiprávní jednání v dopravě a počet odhalených případů užití drog řidiči motorových vozidel před nebo během jízdy a dále podat problematiku v přehledné formě, která bude sloužit k utvoření si celistvého náhledu na ni. Zpracovaný materiál je svým využitím vhodný pro zefektivnění práce orgánů účastných při projednávání protiprávního jednání pod vlivem drog v dopravě, převážně pak Policií České republiky a správních orgánů. K cílům práce byly stanoveny dvě hypotézy. Počet zjištěného protiprávního jednání pod vlivem drog v teritoriu okresu Pelhřimov se zvyšuje. Tato hypotéza byla provedeným shromážděním dat potvrzena. Druhá hypotéza, že drogy negativně ovlivňují schopnost řidiče řídit motorové vozidlo, byla komparací zdrojů rovněž potvrzena.
Effect of drugs on the illegal behavior of traffic participants and its social impact in Pelhřimov district
Keywords: drogy; okres Pelhřimov; protiprávní jednání v dopravě; sociální dopady; drugs; Pelhřimov district; illegal behavior of traffic participants; social impact