Zhodnocení náhrad škod způsobených kormoránem velkým (Phalacrocorax carbo) na chovaných rybách v lokalitách jižních Čech. - Kösslová, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá analýzou náhrad škod na rybách způsobených kormoránem velkým (Phalacrocorax carbo) v Jihočeském kraji, vyplácených za dobu účinnosti zákona č. 115/2000 Sb. do roku 2011. V úvodní části popisuje vývoj populace hnízdících a migrujících kormoránů v Evropě a zejména v České republice od 80. let minulého století a důvody vzniku konfliktu mezi ochranou tohoto druhu a rybářstvím, včetně zákonných možností odškodnění vlastníků rybníků a vývoje problematiky náhrad škod v Česku. Vlastní práce hodnotí celkovou situaci vyplacených náhrad škod v jižních Čechách, nabízí analýzu žadatelů podle typu subjektu a porovnává výši náhrad škod ve vztahu k počtu a výměře rybníků, včetně četnosti podávání žádostí jednotlivými typy žadatelů a vztahu k území okresů Jihočeského kraje. Šetření na pěti vybraných rybnících Třeboňska hodnotí aktuální druhotné škody způsobené kormorány v podobě podílu poraněných ryb získaných při výlovech.
The Assessment of compemsation damages caused by the Great Cormorants (Phalacrocorax carbo) in fish farms in South Bohemia.
Keywords: Kormorán velký; rybožraví predátoři; náhrady škod; žadatel; zraňování ryb; rybník; Jihočeský kraj; Great cormorant; fish predators; wildlife damage compensation; claimant; fish wounding; fishpond; South Bohemian Region