Analýza obchodu s exempláři savců chráněných konvencí CITES mezi EU a třetími zeměmi - Kucírková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Nadměrný obchod s volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, společně s destrukcí a znečišťováním přírody a šířením nepůvodních druhů, je jedním z hlavních příčin ohrožení biodiverzity na Zemi. Předmětem této práce je vyhodnocení mezinárodního obchodu s vybranými skupinami CITES savců se zaměřením na lidoopy a nosorožce mezi Evropskou unií a třetími zeměmi v letech 2000 ? 2009 dle výročních zpráv CITES EU. Obchod byl rozdělen na export a import a v rámci těchto dvou kategorií byly hodnoceny hlavní obchodované druhy, typy exemplářů, země dovozu a vývozu, původ a účel obchodovaných exemplářů. Bylo zjištěno, že trend vývozu i dovozu dle počtu obchodních zásilek u lidoopů stoupal. U nosorožců trend vývozu dle počtu obchodních zásilek klesal, trend dovozu stoupal.
Analysis of trade in some groups of mammals protected by the CITES convention between the EU and third countries
Keywords: CITES; mezinárodní obchod; savci; lidoopi; nosorožci; vývoz; dovoz; CITES; international trade; mammals; Great apes; Rhinos; export; import