Tvorba výnosu nahých a pluchatých odrůd ovsa - Fišer, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem práce bylo posoudit tvorbu a redukci výnosu nahých a pluchatých odrůd ovsa. Výzkum probíhal dva roky a byl zaměřen převážně na hlavní výnosové prvky, a to počet rostlin, odnoží a lat na m2, dále se posuzoval počet zrn v 1 latě, hmotnost tisíce zrn a celkový výnos zrna. Jako doplňkově hodnocené byly stanoveny ukazatele kvality; objemová hmotnost a podíl předního zrna. Zjištěné hodnoty jednotlivých prvků byly vzájemně porovnány a vyhodnoceny statistickou analýzou. Z výsledků vychází, že nahé odrůdy ovsa dosahovaly průměrných výnosů zrna; průměr porovnávaných odrůd nahého ovsa činil 3,03 t.ha-1, průměr pluchatých odrůd činil 5,03 t.ha-1 a ostatní ukazatele se pohybovaly rovněž okolo průměrných hodnot. Potvrdilo se, že novější odrůdy jsou šlechtěny na vyšší hranici výnosu, zatímco starší odrůdy vykazují lepší hodnoty kvalitativních parametrů.
The yield formation of naked and hulled oats
Keywords: Oves nahý; oves pluchatý; odrůdy; tvorba výnosu; výnosové prvky.; Naked oat; hulled oat; varieties; yield formation; yield components.